Powszechnie znane i cenione jajko sadzone to absolutna klasyka śniadaniowa. Jest szybkie do przygotowania, a jednocześnie bardzo wszechstronne – sprawdza się nie tylko jako samodzielne danie, ale także jako dodatek do kanapek czy kotleta. Kluczową kwestią jest uzyskanie stanu, w którym białko staje się ścięte, a żółtko zachowuje swój błyszczący, płynny charakter. Oto nasz sprawdzony sposób na idealne jajko sadzone.
Charakterystyka idealnego jajka sadzonego obejmuje białko w pełni ścięte oraz żółtko pozostające w stanie płynnym. Ważne jest, aby podczas procesu smażenia białko nie zaczęło się przypalać, a żółtko zbyt szybko nie ścięło. Tak przygotowane, smakowite jajko sadzone najlepiej podać z kromką pysznego żytniego chleba lub chrupiącymi grzankami. Oto nasz pomysł na proste i pyszne jajko sadzone.
Jajko sadzone – łatwy przepis na śniadanie
Ilość porcji: dla dwóch osób.
Czas potrzebny do przygotowania posiłku: między 5 a 7 minutami.
Poziom skomplikowania: niski – to danie jest proste do przygotowania.
Składniki potrzebne do przygotowania:
- 2 świeże jajka,
- 10 gramów (co równa się jednej łyżce) klarowanego masła,
- sól i świeżo mielony pieprz – po szczyptę.
Opcjonalnie, dla dodatkowego smaku, można dodać:
- 5 gramów posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki.