Migdały kandyzowane, inaczej znane jako migdały karmelizowane czy bademi u šećeru, to chętnie kosztowany specjał na rynkach miast położonych w południowej części Dalmacji. Nawet jeśli zdecydowałeś się na wynajem mieszkania lub pokoju w Chorwacji, istnieje duże prawdopodobieństwo, że w ramach powitalnego gestu spotka Cię miska pełna tych słodkości. Zazwyczaj towarzyszą im tradycyjne napoje jak rakija czy domowe wino oraz arancini.
Bademi u šećeru to przekąska o długiej historii, której początki wydają się być nieznanymi. W miejscowych domach każda gospodyni ma swój niepowtarzalny sposób na przyrządzenie tych migdałów, jednak kluczowym elementem, decydującym o końcowym efekcie, jest starannie wykonany gęsty syrop cukrowy.
Oto przepis na te unikalne smakołyki: Dla 300 gramów migdałów potrzebujemy 225 gramów cukru, jedno opakowanie cukru waniliowego oraz 250 mililitrów wody. Cukier (obydwa rodzaje) należy rozpuścić w wodzie, a następnie doprowadzić do wrzenia. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, a syrop będzie gęsty i ciemny, dodajemy migdały. Płaskie naczynie o dużym dnie jest tu najbardziej odpowiednie, ponieważ pozwoli równomiernie rozłożyć migdały, które powinny całkowicie pokryć jego dno i zanurzyć się w syropie.
Całość gotujemy przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając delikatnie. Następnie redukujemy temperaturę i pozostawiamy zawartość garnka na wolnym ogniu, czekając aż woda odparuje i cukier ulegnie karmelizacji, pokrywając każdy pojedynczy migdał. Końcowy efekt to migdały pokryte warstwą cukru i resztki suchego cukru osiadłe na dnie garnka.