Do rozwoju niedoboru witaminy A potrzeba miesięcy niedożywienia (ponad sześć) lub defektu w wchłanianiu/magazynowaniu, niemożności przekształcenia beta-karotenu w witaminę A lub rozproszenia witaminy A. Przyczyną są choroby takie jak celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna, mukowiscydoza, marskość wątroby, cukrzyca, niedoczynność tarczycy, nadczynność tarczycy, zapalenie płuc. Nadmierne spożywanie kawy i alkoholu, przyjmowanie nikotyny oraz przyjmowanie niektórych leków (np. kortyzonu, antybiotyków) uniemożliwiają jej wchłanianie.
Niedobór witaminy A powoduje problemy ze wzrokiem, deformacje kości, stany zapalne błon śluzowych, mniejszą odporność na infekcje, brak wzrostu organizmu. Jednym z pierwszych objawów jego niedoboru jest ślepota nocna, czyli niemożność dobrego widzenia w nocy.
Inne objawy to:
- skóra sucha, pomarszczona
- suchość błon śluzowych jamy ustnej i nosa
- łamliwe paznokcie
- ból stawu
- brak apetytu
- uczucie zmęczenia
- utrata węchu
- osłabienie układu odpornościowego skutkujące wzrostem infekcji
- niedokrwistość
Nadmiar witaminy A
Chociaż nasz organizm zatrzymuje nadmiar witaminy A, aby móc ją wykorzystać w razie potrzeby. Duża ilość witaminy A (ponad 300 mg dziennie) ma negatywny wpływ na nasz organizm. Przykład: wystarczy jeść wątróbkę lub pasztet z wątroby więcej niż raz w tygodniu, aby przekroczyć zalecaną ilość. Wątroba jest jednym z najbogatszych pokarmów w tę witaminę.
Objawy nadmiaru witaminy A to migreny, nudności, wymioty i zaburzenia widzenia. U kobiet w ciąży może zaszkodzić płodowi. Spożycie dużych ilości witaminy A objawia się:
- brakiem apetytu
- wypadaniem włosów
- niedokrwistością
- problemami neurologicznymi
- zapaleniem skóry.
Więcej na temat witaminy A, przeczytasz w poniższym artykule https://www.hotel-europa.com.pl/witamina-a-zywnosc-funkcja-niedobor-nadmiar/