Ciasto „Orzechowa Dama” to szybki oraz zaskakująco smaczny deser bez pieczenia, który bez problemu można zrobić we własnej kuchni. Może ono trochę przypominać znane wszystkim batoniki 3 Bit. Już po zjedzeniu pierwszego kęsa, trudno jest się od niego oderwać.
Ciasto „Orzechowa Dama” odznacza się niezwykle delikatną konsystencją – składa się z kruchych herbatników, budyniu, orzechów, kajmaku i śmietany. Deser wspaniale się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.
Poniższy smakołyk to także znakomity sposób, aby olśnić swoich bliskich kunsztem cukierniczym bez użycia piekarnika. Ciasto wystarczy tylko schłodzić w lodówce, a potem podać do stołu. Z pewnością wywoła aplauz wśród wszystkich gości.
Ciasto Orzechowa Dama – przepis
Składniki:
Masa śmietanowa:
3 łyżki cukru
850 ml śmietany 30%
170 ml wrzątku
3 łyżki żelatyny
Masa budyniowa:
530 ml mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
170 g masła
Ponadto:
orzechy włoskie
1 puszka masy kajmakowej
180 g ciemnych herbatników
450 g jasnych herbatników
Wykonanie:
Zanim rozpoczniesz przyrządzanie tego przysmaku, sprawdź też przepis na pyszne s’mores z piekarnika! A teraz zaczynany od przygotowania masy śmietanowej. Rozpuszczamy żelatynę, za pomocą miksera ubijamy śmietanę i stopniowo dodajemy do niej cukier. Do odpowiednio ubitej śmietany dolewamy powoli żelatynę i miksujemy do połączenia. Budynie gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Łączymy je z cukrami i ciepłym masłem, przestajemy miksować, gdy uzyskamy krem o jednolitej konsystencji. Na dnie formy układamy jasne herbatniki, smarujemy je połową masy kajmakowej i rozkładamy kolejną warstwę jasnych ciasteczek. Rozsmarowujemy krem budyniowy i przykrywamy go ciemnymi herbatnikami. Ponownie wykładamy kajmak, a na nim umieszczamy bitą śmietanę. Gdy ciasto „Orzechowa Dama” stężeje w lodówce, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego!